Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Piata constructiilor, catre 3,7 mld. dolari anul acesta

Valoarea lucrarilor de constructii realizate pe piata romaneasca in 2002 se apropie, potrivit primelor estimari facute de expertii in domeniu, de 3,5 miliarde dolari. La ce se asteapta insa constructorii in 2003?
"Exista semnale in acest an ca volumul lucrarilor de constructii va
creste, iar rata de crestere a pietei va fi superioara ratei de crestere economice cu 2-3 procente. Valoarea de anul trecut, de circa 3,5 miliarde dolari, a insemnat si inglobarea unor plati restante din 2001", explica Liviu Daschevici, director general la Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Acesta sustine ca rata medie de crestere a pietei constructiilor va fi anul acesta de 7%, in conditiile in care sectorul lucreaza la o capacitate redusa, putand absorbi anual lucrari in valoare de 7-8 miliarde dolari.
Unii jucatori de pe piata au insa un optimism prudent in ceea ce priveste ritmul de crestere din 2003.
"Ma astept la o rata de crestere proportionala cu cresterea Produsului Intern Brut, adica un procent de 4-5%. Factorii importanti in dezvoltarea acestui segment sunt proiectele de infrastructura finantate de Uniunea Europeana si Banca Mondiala precum cele de construire de autostrazi, reabilitare a soselelor, furnizarea de apa si electricitate, epurarea/ tratarea apelor reziduale, precum si investitiile private in domeniul industriei si comertului", a comentat pentru Ziarul Financiar Kurt Habersatter, directorul general al Holcim Romania, filiala a grupului elvetian Holcim Ltd. si unul dintre cei mai puternici jucatori de pe piata interna a cimentului.
Constructiile vor fi impulsionate si de cererea de pe piata imobiliara.
Accentul va cadea probabil asupra pietei spatiilor comerciale, segment in care companii multinationale anunta investitii importante in dezvoltarea de complexuri comerciale de mari dimensiuni (hypermarketuri, magazine cash&carry, mall-uri), apreciaza Eduard Mircea Uzunov, presedintele companiei imobiliare Regatta. Concerne precum Cora, Carrefour sau Rewe au anuntat investitii de zeci de milioane de dolari pentru extinderea lanturilor pe care le detin.
In ceea ce priveste segmentul cel mai atractiv de pana acum al pietei imobiliare, imobilele de birouri, evolutia va fi ceva mai calma. "In ultimii ani nu au mai fost incepute proiecte importante, astfel ca cererea in crestere de spatii de calitate a depasit oferta limitata", se arata intr-un studiu al companiei Colliers International.