Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Real Madrid il vrea pe Gurita

Plecat in ultima zi a perioadei de transferuri de la AC Milan la Atletico Madrid, Cosmin Contra poate ajunge in iarna la echipa la care si-a dorit dintotdeauna sa evolueze, Real Madrid. Gurita i-a impresionat pe cei din conducerea lui Real in meciurile disputate pana acum in Primera Division, acestia anuntand ca il vor in lot. Jorge Valdano, directorul general al gruparii unde evolueaza starurile Ronaldo, Zidane si Figo, a intentionat sa il includa pe fundasul dreapta roman in tranzactia pe care o pune la cale in aceste zile cu AC Milan, dar a realizat ca acest lucru este imposibil. Valdano ar fi vrut sa il cedeze italienilor pe Michel Salgado in schimbul lui Cosmin Contra, insa a aflat ca romanul nu este doar imprumutat la Atletico, ci apartine in totalitate acestui club. Potrivit publicatiei spaniole "Mundo Deportivo", Real Madrid se intereseaza de Contra la insistentele antrenorului Vicente del Bosque, care il doreste pentru a intari banda dreapta a echipei si pentru a o aduce la nivelul celei din stanga, acolo unde evolueaza brazilianul Roberto Carlos. Pentru a-l avea in lot insa, Real va trebui sa bage mana adanc in buzunar, intrucat Atletico, rivala din acelasi oras, nu il va ceda prea usor. Conform informatiilor aparute in presa iberica, Atletico nici nu se gandeste sa se desparta de Contra pentru mai putin de 14 milioane de euro, desi l-a cumparat de la AC Milan in schimbul a 8 milioane. Astfel, Atletico ar putea scoate un profit de pe urma romanului de sase milioane de euro, o suma deloc de neglijat chiar si pentru un club din prima divizie spaniola.Real Madrid il vrea pe Gurita

Juventus a pus ochii si pe Codrea

Tanarul mijlocas roman Paul Codrea a fost luat in vizor de campioana en-titre a Italiei, Juventus Torino. Unul dintre numerosii emisari ai acestui club l-a remarcat pe Codrea in liga a doua italiana, inregistrari cu evolutiile lui ajungand chiar si la tehnicianul Marcello Lippi. Din cate se pare, conducatorii "Batranei Doamne" au luat deja legatura cu oficialii clubului Genoa 1893, cerand date despre roman, precum si suma acestuia de transfer. Codrea se afla la al treilea sezon consecutiv la Genoa, in vara refuzand un transfer la Palermo. El nu este singurul roman aflat pe lista de achizitii a lui Juventus Torino, gruparea italiana anuntand in urma cu doua saptamani ca in iarna va incerca transferul lui Cristian Chivu de la Ajax.

Fara Steff impotriva Sloveniei

Jucatoarea romana de tenis de masa Mihaela Steff nu face parte din echipa Romaniei pentru meciul cu reprezentativa Sloveniei, care se va desfasura azi, de la ora 18,00, la Buzau, in cadrul Superligii Europene. Steff, care are un program foarte incarcat la echipa germana de club Langweid, a primit acceptul oficialilor Federatiei Romane de Tenis de Masa pentru a lipsi de la partida cu Slovenia, ultima din faza grupelor. Echipa Romaniei va fi formata din Otilia Badescu, Adriana Nastase si Iulia Necula. Daca va invinge selectionata slovena, formatia Romaniei va ocupa locul 1 in clasamentul final al grupei, din care mai fac parte echipele Frantei si Luxemburgului, si va obtine calificarea in prima grupa valorica a Superligii Europene. In ultima faza a competitiei, se vor stabili, in urma unor intalniri tur-retur, primele trei locuri ale ierarhiei finale. In prezent, Romania ocupa primul loc in grupa, dupa ce a invins selectionatele Frantei si Luxemburgului.

Subventii pentru producatorii de legume si fructe

Productia interna de conserve de legume si fructe a acoperit, in primele noua luni ale acestui an, aproximativ jumatate din necesarul de consum al Romaniei, spre deosebire de anul trecut, cand importurile au reprezentat 60%, a declarat, miercuri, Constantin Baciu, director in cadrul Directiei Industrie Alimentara din Ministerul Agriculturii, cu ocazia deschiderii Salonului National de Conserve de la Bucuresti. "Productia este destul de mica pentru potentialul de care dispune Romania. Tocmai de aceea Ministerul Agriculturii prevede pentru anul viitor acordarea de subventii, atat pentru achizitionarea de samanta, cat si pentru sustinerea productiei de legume si fructe", a spus Baciu. Ministerul Agriculturii va aloca, in 2003, o suma de 300 de miliarde de lei pentru dezvoltarea productiei de conserve de legume si fructe. Astfel, pentru producatorii de legume si fructe, subventia se ridica la 260.000 lei pe tona de produs, in timp ce pentru legumele sau fructele deshidratate destinate industrializarii aceasta este de 300.000 de lei pe tona de produs. De asemenea, sprijinul acordat de stat este de trei milioane de lei pe tona de legume de sera si de aproximativ 320.000 lei pe tona de struguri de masa.

APAPS a amanat privatizarea santierului naval Severnav

APAPS a revocat oferta de vanzare a actiunilor detinute la santierul naval Severnav Drobeta-Turnu Severin, in vederea stabilirii unei noi forme de privatizare, a anuntat directorul general al santierului, Stelian Stancioiu, citat de corespondentul Mediafax. In anuntul initial, APAPS urma sa vanda prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, 70 la suta din actiunile Severnav, valoarea pachetului scos la privatizare fiind de 48,799 miliarde lei. Potrivit directorului general al santierului, la licitatia care urma sa aiba loc in 6 noiembrie s-au inscris mai multi investitori, dar APAPS a revocat oferta initiala in vederea stabilirii unei noi forme de privatizare, astfel incat privatizarea santierului sa fie una de succes.

Managerii apreciaza un sfarsit de an favorabil economiei

Ancheta de conjunctura realizata de Institutul National de Statistica in randul managerilor in luna octombrie arata ca, pentru ultimul trimestru din 2002, se contureaza o crestere a activitatilor din industrie si comertul cu amanuntul fata de trimestrul precedent si o usoara diminuare a activitatilor din sectorul de constructii. Rezultatele privind tendinta activitatii economice au fost obtinute prin sondaje de opinie efectuate asupra unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.250 de agenti economici), constructiilor (700) si comertul cu amanuntul (950). Conducatorii intreprinderilor cu activitate industriala au estimat ca productia va inregistra o tendinta de crestere in trimestrul IV al acestui an, sustinuta fiind de evolutia ascendenta a volumului de contracte si comenzi. Numarul de salariati isi mentine tendinta de usoara scadere, mai accentuata in intreprinderile cu peste 500 de salariati, marcand restructurarea acestui segment al economiei nationale. Exportul se va mentine in industria prelucratoare la aproximativ acelasi nivel cu cele din perioada precedenta, o crestere semnificativa fiind previzionata totusi pentru bunurile de folosinta indelungata, in special mobilier. Pietele preferate de exportatorii romani sunt cele din Uniunea Europeana, 15 la suta dintre managerii chestionati apreciind ca fiind mai ridicata competitivitatea produselor societatilor lor pe aceste piete, in timp ce 12 la suta au considerat ca sunt mai competitivi pe celelalte piete externe. Companiile din comertul cu amanuntul vor inregistra o usoara crestere a vanzarilor de marfuri sustinuta de comportamentul sezonier al consumatorilor in perioada de sfarsit de an. Managerii firmelor din domeniu anticipeaza ca preferintele clientilor se vor indrepta spre marfurile textile, incaltaminte si articole din piele, urmate de articolele si aparatele electrice de uz casnic. In ceea ce priveste numarul salariatilor, acesta se va mentine la aproximativ acelasi nivel cu perioada precedenta, in conditiile in care se estimeaza ca societatile din domeniu vor avea o evolutie economica favorabila in ultimele trei luni ale anului. In activitatea de constructii, intrarea in sezonul rece va conduce si la reducerea numarului de angajati.

Santierul naval Daewoo Mangalia livreaza Norvegiei al doilea tanc de 42.500 tdw

Santierul naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) a livrat firmei Kleven Floro din Norvegia un tanc transportor pentru suc de portocale cu o capacitate de 42.500 tdw, vasul fiind al doilea din lume de acest tip dupa capacitatea de transport. Primul tanc transportor cu o capacitate de 42.500 tdw a fost construit anul trecut tot de catre Santierul naval Daewoo Mangalia, fiind livrat, de asemenea, companiei norvegiene. Contractul cu partenerul norvegian a fost semnat la data de 21 octombrie 2000, iar lucrarile au fost incepute in luna decembrie a anului trecut. Alte doua nave construite la Mangalia vor fi livrate, pana la sfarsitul lunii noiembrie, unor clienti din Olanda si Germania. Santierul are comenzi, in prezent, cu clienti olandezi, pentru o nava de transport multifunctionala de 9.600 de tone, reprezentand ultima etapa a unui contract care prevede livrarea a sase nave si o nava port container, prima dintr-o serie de patru vase care vor fi livrate unui partener olandez. Vanzarile DMHI s-au ridicat, anul trecut, la circa 82 de milioane de dolari, valoare dubla fata de rezultatele obtinute in 1998, anul in care societatea a incepu

Deficitul bugetar depaseste previziunile guvernului

utoritatile ungare au anuntat, miercuri, ca au revizuit deficitul bugetar prevazut pentru acest an la 8,7% din PIB, de la nivelul de 6% prognozat anterior, anuntul cauzand scaderea imediata a cursului de schimb al forintului si a pretului obligatiunilor, transmite Reuters. Noua cifra, justificata de ministrul Finantelor Csaba Laszlo prin unele cheltuieli exceptionale ramase de la precedentul guvern, depaseste cu mult estimarile analistilor. La sfarsitul saptamanii trecute, economistii au prognozat ca deficitul Ungariei din acest an va fi de circa 6,75% din PIB, comparativ cu 4,1% in 2001. Anuntul a determinat caderea preturilor la obligatiuni si a cotatiei forintului, aflate in ultima perioada pe un trend ascendent datorita perspectivelor Ungariei de a intra in Uniunea Europeana in 2004. Laszlo a explicat ca revizuirea a fost operata dupa ce guvernul de centru-stanga a luat in calcul cheltuielile exceptionale efectuate de guvernul anterior pentru constructia de autostrazi, consolidarea bancii de stat MFB si a societatii de cai ferate MAV, precum si pentru constructia de centre sportive.

Printre vile mai e loc si pentru cladiri ale aviatiei civile

Amplasarea sediului Autoritatii Aeronautice Civile Romane in imediata apropiere a Aeroportului International Bucuresti-Baneasa demonstreaza dorinta Guvernului pentru ca acest aeroport sa continue sa faca parte din logistica aviatiei, a declarat, joi, premierul Adrian Nastase. El a aratat ca pentru spatiul in care a fost amplasat sediul Autoritatii exista numeroase interese, in special pentru construirea unor locuinte particulare. "Este necesar insa ca in zona Baneasa sa cream conditiile necesare si pentru dezvoltarea bazei aviatice", a spus Nastase. Seful Guvernului a participat, joi, la inaugurarea noului sediu al Autoritatii Aeronautice Civile Romane, o investitie in valoare totala de 3,1 milioane de dolari, construita, intr-o perioada de aproximativ un an, langa Aeroportul Baneasa.

Spaga pentru autorizatia unui abator: 48 de kile de pui

Cateva kile de pui: cu atat poti sa schimbi decizia unui director din Ministerul Agriculturii ca sa nu-ti inchida abatorul. Seful Directiei Sanitar-Veterinare a judetului Giurgiu este cercetat in aceste zile de catre procurori pentru faptul ca saptamana trecuta a cerut 48 de kilograme carne de pui, in schimbul serviciului de a nu opri activitatea abatorului unui arab. In urma unei informatii, pe 22 octombrie, politistii din orasul Mihailesti au oprit in trafic Dacia break cu nr.GR-02-PXC, apartinand Directiei Sanitar-Veterinare Giurgiu. Masina tocmai iesise de la Abatorul Draganescu - care apartine S.C. Agro Nutrisco Impex SRL - si era condusa de dr. Ion Persu, directorul general al DSV. La controlul efectuat s-au gasit pe bancheta din spate cateva cutii in care se afla carne de pasare. Organele de ancheta au stabilit ca spaga luata de directorul DSV consta in: 20,400 kg pui griller; 6,200 kg pulpe pui; 6 kg piept pasare cu os; 7,800 kg aripi pasare; 3,800 kg pipote pasare si 4,600 kg ficat pasare. Valoarea aproximativa: 4 milioane de lei. In momentul in care i s-au solicitat documentele de provenienta a marfii, directorul DSV a recunoscut ca a primit carnea de pui, fara documente si fara sa le plateasca, de la medicul veterinar al abatorului, cu aprobarea libanezului Elias El-Knoury, administratorul societatii. Fiind audiat, arabul a declarat politistilor ca directorul Directiei Sanitar-Veterinare venea la abatorul sau la un interval de 7-10 zile, amenintandu-l cu inchiderea societatii. Arabul a mai declarat ca Ion Persu cerea saptamanal cantitati mari de carne, fara a achita contravaloarea acesteia, pentru a "uita" de decizia de a inchide abatorul. Politistii l-au retinut pe directorul DSV si au declinat competenta in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Giurgiu. Procurorii urmeaza sa-l cerceteze pe directorul DSV pentru comiterea infractiunii de luare de mita.

Banca Transilvania are un nou presedinte

Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Transilvania l-a ales, pe Horia Ciorcila, in functia de presedinte incepand cu data de 1 noiembrie 2002, ceea ce reprezinta sfarsitul perioadei de interimat asigurate de Roberto Marzanati, reprezentantul BERD. Potrivit unui comunicat al bancii transmis, joi, Roberto Marzanati a fost presedinte doar in perioada dintre cele doua Adunari Generale ale Actionarilor, din 25 martie pana la 3 septembrie. El va ramane membru al Consiliului si va fi ales prim-vicepresedinte.

Noi emisiuni de titluri de stat

n perioada 1-29 noiembrie, populatia va putea cumpara o noua transa de titluri de stat, cu scadenta la 90, respectiv 180 de zile. Acestea au valoarea nominala de un milion, cinci milioane, 10, 20, 50 milioane (100 milioane - doar pentru cele pe 90 de zile). Dobanzile sunt de 19% pe an - scadenta la 90 de zile, respectiv de 20% pe an - scadenta la 180 de zile. Noile emisiuni respecta "politica" din ultima perioada a Finantelor de reducere a dobanzilor si imprumut pe termen cat mai indepartat. Ultima emisiune de titluri cu scadenta la 90 de zile a avut loc in iunie, cu aceeasi dobanda de 19%. In schimb, emisiunea din 15 octombrie de titluri pe 180 de zile a oferit o dobanda anuala de 22%. Titlurile de stat pot fi cumparate, ca si pana acum, din trezoreriile teritoriale ale statului.

Fitch a imbunatatit ratingul SNP Petrom

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit, miercuri, de la "B plus" la "BB minus", calificativul acordat Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom, pentru datoria negarantata si pentru emisiunea de obligatiuni a acesteia, in valoare de 125 de milioane de euro, lansata anul trecut, informeaza un comunicat al agentiei. Fitch a reafirmat, cu aceasta ocazie, ratingul "B" pentru datoria pe termen scurt a companiei, mentionand ca toate calificativele sunt insotite de perspectiva stabila. Interventia asupra ratingului SNP Petrom are loc in contextul in care agentia de evaluare financiara a modificat, tot miercuri, si calificativele acordate Romaniei pentru datoria pe termen lung in valuta si moneda nationala, ca urmare a performantelor macroeconomice, a cresterii rezervelor internationale si a politicii fiscale de austeritate. Ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta ale tarii a fost majorat de la "B plus" la "BB minus", iar cel pentru imprumuturile pe termen lung in moneda nationala a fost imbunatatit de la "BB minus" la "BB". In acelasi timp, Fitch a confirmat calificativul "B" pentru datoriile pe termen scurt in valuta, iar perspectiva pentru ratingurile pe termen lung este stabila. SNP Petrom a realizat, in primele noua luni ale acestui an, un profit net de 1.487 miliarde de lei, cifra sa de afaceri scazand de la 53.583 miliarde de lei, in perioada corespunzatoare din 2001, la 50.993 miliarde de lei.

Societatile cotate pe RASDAQ au fost impartite in trei categorii de tranzactionare

Piata extrabursiera RASDAQ are, incepand de marti, in urma aplicarii prevederilor regulamentului 2/2002 elaborat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), o noua structura, formata din trei categorii de tranzactionare - Categoria I, Categoria II si Categoria de baza, informeaza un comunicat al RASDAQ remis, marti, agentiei Mediafax. Astfel, la Categoria I vor fi tranzactionate titlurile a noua societati: Alprom Slatina, Ana-IMEP Pitesti, Electromagnetica Bucuresti, IPROEB Bistrita, Petrotub Roman, Romarta Bucuresti, Santierul Naval Braila, Severnav Drobeta-Turnu Severin si Socep Constanta. La Categoria II, vor fi listate actiunile a 23 de societati, printre ele numarandu-se Vrancart Adjud, Romportmet Galati, ASIROM Bucuresti, Automatica Bucuresti, ONT Carpati si Upetrom 1 Mai Ploiesti. Pentru a fi inclus in Categoria I, un emitent trebuie sa inregistreze profit in cel putin un exercitiu financiar din ultimele doua, sa aiba o cifra de afaceri de minimum noua milioane de euro si o valoare totala a activelor de peste 4,5 milioane euro. De asemenea, cel putin 15% din actiunile emitentilor listati la Categoria I trebuie sa se afle in posesia actionarilor nesemnificativi - actionari care detin sub 5% fiecare sau valoarea medie de piata a acestor actiuni sa fie de cel putin 150.000 de euro. O societate care doreste sa fie listata la Categoria I va trebui sa detina un capital social de un milion de euro, sau capitalizarea medie a pietei din ultimele doua trimestre sa atinga aceasta valoare. La Categoria II, vor fi listate societatile care au o cifra de afaceri de cel putin 2,5 milioane euro, titlurile emise sunt detinute in proportie de 10% de actionari nesemnificativi, iar capitalul social sau capitalizarea medie din ultimele doua trimestre depaseste jumatate de milion de euro. Potrivit regulamentului 2/2002 al CNVM, societatile listate la cele doua categorii vor fi obligate sa transmita pietei RASDAQ rapoarte curente, rapoarte anuale si semestriale, precum si trimestriale, acolo unde actionarii solicita acest gen de raportare.

CEC acorda credite fara avans

In perioada sarbatorilor de iarna (lunile noiembrie, decembrie, ianuarie) si de primavara (lunile martie, aprilie, mai), Casa de Economii si Consemnatiuni acorda persoanelor fizice credite fara avans, pentru achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata si autoturisme (inclusiv autoturisme second hand), chiar daca societatea comerciala vanzatoare nu are conventie incheiata cu CEC. Perioada de creditare pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata este cuprinsa intre 1 si 3 ani, iar pentru autoturisme - pana la 5 ani. Dobanda este fluctuanta pe toata perioada de creditare si este, incepand cu data de 01 noiembrie 2002, de 32% pe an. Valoarea maxima a creditului ce se poate acorda o reprezinta pretul produsului cumparat.

Pe la seminarii, interes mare pentru privatizarea BCR

Primii pasi pe care EFG Eurobank ii va face dupa finalizarea privatizarii Banc Post sunt in directia cresterii portofoliului de credite al bancii si a unei mai bune administrari a riscului, a declarat, ieri, la Dubrovnik, Theodore Karacassis, asistentul directorului general pe probleme internationale al bancii elene. Privatizarea bancilor si piata de retail din Europa de Sud-Est au fost subiectele principale ale seminarului organizat de Romania in cadrul conferintelor Euromoney desfasurate in perioada 28-29 octombrie in Croatia. "EFG Eurobank (n.r. - care detine 19,25 la suta din capitalul social al Banc Post) este o banca foarte dinamica pe piata din Grecia, cu o cota de 25 la suta din punct de vedere al activelor. Suntem implicati in multe sectoare si asta vrem sa facem si in Romania. Foarte multe companii grecesti se extind in regiune, mai ales in Romania si Bulgaria, si noi trebuie sa le urmam. Este logica expansiunea noastra in zona, pentru ca aici exista potential, mai ales ca cele doua tari ar putea sa intre in Uniunea Europeana in 2007", a spus Karacassis. In aceste zile, autoritatile romane discuta cu oficialii EFG Eurobank ultimele detalii tehnice ale contractului prin care statul roman s-a angajat ca isi va vinde pachetul de 17 la suta detinut la Banc Post. Aceasta tranzactie a fost amanata de mai multe ori, Autoritatea pentru Privatizare explicand intarzierile in incheierea privatizarii din "ratiuni" ce tin de pretul actiunilor pe care trebuie sa le vanda. Presedintele bancii, Elene Petculescu, a declarat, la randul sau, ca strategia bancii va fi puternic orientata spre retail, punandu-se accent pe cresterea finantarii companiilor, in special a IMM-urilor, pe dezvoltarea serviciilor conexe cardurilor si pe internet banking. "Dupa finalizarea privatizarii, IFC si BERD isi vor converti imprumuturile in actiuni si asta ne va crea posibilitatea unei noi majorari de capital", a spus presedintele Banc Post. BERD si IFC au acordat Banc Post, in 1998, doua imprumuturi in valoare totala de 20 de milioane dolari, acestea fiind convertibile in actiuni. Investitorii si oficialii straini prezenti la seminar s-au aratat deosebit de interesati de privatizarea BCR, solicitand date despre calendarul acesteia. In acest context, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat ca ar fi fost foarte bine daca oficialitatile ar fi avut o abordare mai agresiva in vanzarea pachetului majoritar al BCR, cea mai mare ba

Fotografii in sepia la Foto Cabinet

Cand intri in Foto Cabinetul din strada George Enescu nr.3 ai senzatia ca ai patruns intr-o alta epoca, odata cu clinchetul clopotelului de la intrare. Mobila de epoca, lumini difuze, culori patinate, totul creeaza o atmosfera ce te protejeaza cumva, ca o armura, impotriva vuietului amenintator de afara: viata noastra cea de toate zilele. Un maestru fotograf (Maitre photographe de la Belle epoque) ii asteapta pe toti cei fascinati de epoca interbelica, sa-i faca o vizita pentru a se transforma in personajele potrivite acestui decor de o incantatoare teatralitate. Inaugurarea de vineri seara (ora 19.00) va fi marcata de prezenta dlui Andrei Plesu si prezentarea unei prime galerii de portrete in sepia.

Guvernul Nastase, "binefacatorul" artistilor

"Suntem sprijiniti intens de Guvern" a declarat miercuri in cadrul unei conferinte de presa ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu. Cuvintele se traduc in practica printr-o continuitate a pozitiei "cu mana intinsa" pe care acest minister a luat-o in ultimii ani, din pricina bugetului insuficient pe care il primeste. A devenit deja arhicunoscuta expresia hilara "buget decent" pe care o foloseste seful ministerului de resort, atat de cunoscuta incat finantistii, uimiti probabil de lipsa de reactie a colegilor lor de Guvern, scad anual din sumele alocate culturii, curiosi sa vada pana unde se poate merge. Ei bine, se poate. In cifre, lucrurile stau asa: necesarul culturii de la noi este in acest moment de cel putin 3000 de miliarde lei, dupa cum a declarat ministrul insusi. Pentru 2003 bugetul culturii a fost fixat la 2079 miliarde lei, mai mult cu 17 la suta decat anul trecut, sustine ministrul. De fapt, daca se ia in calcul inflatia, cum e normal daca vrei sa te raportezi la cifre reale, bugetul e mai mic decat cel din 2002, care a fost considerat rusinos. De toata lumea - culturala si politica, mai putin de ministru. Acesta este convins ca va beneficia de suplimentari de fonduri din rezerva bugetara si din Fondul pentru imaginea Romaniei, cum s-a intamplat anul trecut. Procedeul, destul de incurcat din punct de vedere financiar, a lasat si va continua sa lase impresia ca Guvernul actual face favoruri speciale culturii si oamenilor de cultura, cand de fapt acesta corecteaza propriile neglijente absolut impardonabile. Intra in responsabilitatea unui Guvern sa sustina actele de cultura, sprijinindu-le financiar din banii contribuabililor. Daca in plus considera ca mai poate aloca sume suplimentare din fondurile sale speciale, cu atat mai bine - mai ales ca imaginea unei tari pe cultura se sprijina. In loc de asta, Guvernul isi face siesi imagine, cu acordul si participarea dlui Razvan Theodorescu, care se si mandreste cu aceasta: "As avea nevoie de inca, sa zicem, 800 de miliarde, pe care trebuie sa ne zbatem sa-i gasim. Prefer insa aceasta situatie, ca ministru politic e bine sa stii ca te sprijina Guvernul tau", a spus acesta cu prilejul aceleiasi conferinte de presa. Asa se face ca cele mai importante manifestari culturale de la noi au fost luate sub umbrela politica a Guvernului Nastase, prin Secretariatul General al Guvernului ("ne da un sprijin logistic", s-a dezvinovatit ministrul), asa incat PDSR-ul este mereu pomenit cu titlu de binefacator, fie ca e vorba de Festivalul "George Enescu", fie de Cerbul de Aur. Procedeul s-a raspandit rapid, asa incat primul pas al celui care vrea sa organizeze azi o manifestare culturala de amploare este sa ceara un "patronaj", fie de la Presedintie (care garanteaza moral desfasurarea actiunii, fiindca bani nu are), fie de la Primul-ministru, care isi pune "aparatul" functionaresc si sumele necesare la bataie, primind in schimb elogiile celor carora "le-a facut un bine". Si daca toate acestea ar trebui sa fie denumite cu o singura sintagma, atunci aceasta ar fi "capital politic pe spinarea culturii".

Un ceas in preajma idolilor

Modificarea componentei unei formatii este un fenomen frecvent si absolut normal. Majoritatea acestor innoiri se petrec in liniste, iar schimbarea se vede abia la cel dintai concert sau la prima piesa noua. Dupa ce a experimentat varianta discreta, trupa A.S.I.A. a hotarat ca a venit vremea ca tara sa stie ca se afla in cautarea unei a patra fete. Si a convocat la preselectie intreaga suflare feminin-adolescentina. E adevarat ca potentialelor participante li se solicitau aspect fizic placut, calitati vocale si prezenta scenica, dar isteria provocata de visul de a deveni vedeta a transformat aceste cerinte in simple amanunte. S-au prezentat la auditii fatuci din fundul tarii, ba chiar si de dincolo de Prut, imbracate in hainele lor "de duminca". Departe de a arata a miss si cu aptitudini muzicale in cantitati neglijabile, o multime de tinere au batut, totusi, drumul pana la locul preselectiei. Fapturi pe care, probabil, nici propriile mame iubitoare nu le pot minti ca au stofa de star au trecut peste rusine, teama sau simt al ridicolului si s-au aratat juriului si camerelor de filmat. S-au straduit sa-si depaseasca propria conditie, desi tare le-ar fi mirat chiar si pe ele daca ar fi trecut intr-o faza superioara a competitiei. Multe pareau resemnate de la bun inceput (de altfel, nici nu le-a socat decizia de a fi eliminate). Si-au iertat inca din start neputinta. Ce nu si-ar fi putut ierta in veci ar fi fost sa nu incerce. Intr-o existenta anosta, cateva ceasuri in apropierea propriilor idoli echivaleaza cu o "contaminare" (temporara si reversibila) cu faima. Intorcandu-se acasa, nu esecul artistic este cel care ramane, ci izbanda de a iesi, pentru o zi, din banalul si micimea vietii lor obisnuite. Nu iluzia dobandirii statutului de vedeta nationala a fost scopul prezentarii la preselectie, ci Evadarea. Posibilitatea de a-si demonstra ca lucruri memorabile li se pot intampla si lor. Al patrulea loc in A.S.I.A. ii este rezervat unei fete dragute si talentate. Celorlalte le ramane satisfactia de a nu se fi resemnat.

Hortensia Masichievici-Misu a trecut de la creion si daltita la mouse

Mai sunt cateva zile in care iubitorii de arta pot admira, in spatiul expozitional de la etajul 3 al Teatrului National Bucuresti, expozitia de gravura a Hortensiei Masichievici-Misu. Intr-o retrospectiva care se intinde pe mai bine de jumatate de secol, prima gravura, Portret de fetita, fiind realizata in 1943, sunt expuse lucrari ale caror cicluri tematice oglindesc etapele de creatie si de gandire ale artistei. Astfel, majoritatea gravurilor de dinaintea Revolutiei din 1989 sunt puternice, percutante, cu un fel de tristete, dar si de speranta care se pierde pe scarile ce nu duc nicaieri, in sarma ghimpata care se transforma parca in instrumente de tortura, pe drumurile intortocheate, pe care vietati ciudate si malefice te pandesc la fiecare pas. In lucrarile din ultimii ani, presiunea realitatii incorsetante dispare, facand loc motivelor florale si nuantelor linistitoare. Tot in aceasta perioada, gravura se impleteste cu lucrul pe calculator, Hortensia Masichievici-Misu spunand ca nu a ales computerul pentru a-i usura munca, ci pentru a o ajuta, asa cum au ajutat-o si creionul sau daltita. Tehnica nu a speriat-o, ci, de indata ce a fost posibil, a incercat sa si-o apropie si sa o exploateze. Artista si-a pregatit expozitia de mai bine de un an, stiut fiind ca, pentru a obtine un spatiu expozitional in Bucuresti, trebuie sa te inscrii cu mult timp inainte. A fost insa imposibil sa gaseasca un sponsor pentru a finanta editarea unui catalog, motivatia fiind ca investitia intr-un catalog de arta nu este in nici un fel profitabila in Romania de astazi. Asa ca artista a trebuit sa plateasca 500 de cataloage, care, aparute in conditii grafice deosebite, sunt daruite, fara a se cere nici un ban in schimb. Probabil ca va mai trece mult pana cand arta sa ajunga sa fie si la noi inteleasa ca ceva vital, care sa implineasca un individ, nu ca un moft fara de care se poate trai.