Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Managerii fondurilor MEI cumpara actiuni pe Bursa

Peter Winkelman, managing partner in cadrul companiei olandeze de administrare a investitiilor Middle Europe Investments (MEI), a cumparat joi de pe Bursa un pachet de 125.000 de actiuni ale companiei de prospectiuni geologice Prospectiuni Bucuresti (PRSN) pentru 15.000 de lei (3.950 de euro).
Fondul de investitii MEI Roemenie en Bulgarije, administrat de compania olandeza, este principalul actionar strain al Prospectiuni, cu o participatie de 6,15%. Fondurile MEI au acumulat in ultimele luni actiuni la Prospectiuni, dar si la alte companii listate in care au detineri semnificative, precum Imotrust Arad (ARCV) si Condmag Brasov (COMI). Este pentru prima data insa cand managerii fondurilor olandeze au fost raportati cu achizitii in nume propriu pe Bursa de la Bucuresti.

Fondul MEI, dedicat pietelor din Romania si Bulgaria, este unul dintre cei mai importanti investitori straini de pe Bursa, detinand pachete semnificative de actiuni in companii de talie medie de pe Bursa si de pe piata RASDAQ, precum Romcarbon Slatina (ROCE), Romcab Targu Mures (MCAB), Iproeb Bistrita (IPRU) sau Rompetrol Well Services (PTR). Investitiile fondului pe piata locala depaseau 100 mil. euro la mijlocul anului trecut. In prezent, activele totale ale fondului mai valoreaza circa 21 mil. euro, din care 13,5 mil. euro sunt investiti pe Bursa de la Bucuresti. Fondul a inregistrat in primele zece luni ale anului o scadere de 78%.

Hotelurile de 5 stele de pe Bursa au acumulat pierderi de 8 milioane de euro in primele noua luni

Societatea Bucuresti Turism (BUTU), care detine hotelul Radisson SAS de cinci stele si complexul Centre Ville, si Compania Hoteliera InterContinental (RCHI), care detine hotelul InterContinental, ambele listate pe Bursa RASDAQ, au inregistrat pierderi cumulate de 29 mil. lei (aproape 8 mil. euro) dupa primele noua luni ale anului.
Pierderile Bucuresti Turism (BUTU) s-au ridicat dupa primele trei trimestre ale anului la 24,5 mil. lei (6,7 mil. euro), de circa 11 ori mai mari fata de perioada similara a anului trecut, ca urmare a investitiilor generate de renovarea hotelului, potrivit informatiilor din raportul financiar al firmei. Astfel, cele mai mari cresteri le-au avut cheltuielile financiare, cu o pondere de 38% in totalul cheltuielilor, ca urmare a dobanzilor achitate pentru creditul sindicalizat derulat prin Piraeus Bank.

Hotelul Bucuresti, actualul Radisson SAS, a fost inchis in 2002 si inclus intr-un program de modernizare. Unitatea, clasificata la cinci stele, a fost redeschisa oficial in luna septembrie a acestui an sub brandul Radisson SAS, in lunile de vara functionand in perioada de soft-opening. Potrivit unor declaratii recente ale managerului, hotelul inregistreaza deja profit operational. In ceea ce priveste cifra de afaceri a societatii Bucuresti Turism, aceasta s-a ridicat in perioada ianuarie-septembrie la 36,1 mil. lei (circa 10 mil. euro), cu 75% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Actionarul majoritar al Bucuresti Turism (BEA Hotels) face parte din grupul israelian Elbit Medical Imaging (EMI), prezent in Romania si prin firma Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Dambovita Center. La inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri titlurile au luat un avans de 1,6%, ceea ce a dus capitalizarea bursiera a Bucuresti Turism la 129 mil. lei (circa 35 mil. euro).
Compania Hoteliera InterContinental (CHIR) a inregistrat in trimestrul trei o pierdere de 3,47 mil. lei fata de un profit de 241.000 de lei (72.000 de euro) in perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit raportului trimestrial. Veniturile totale ale companiei au scazut in perioada iulie-septembrie cu 17%, la 12,08 mil. lei (3,3 mil. euro).
In primele noua luni, compania a acumulat pierderi de 4,4 mil. lei (1,2 mil. euro), la venituri totale de 42,26 mil. lei (11,6 mil. euro), in crestere cu 4,8%. Compania are datorii pe termen lung de 27,6 mil. lei (7,6 mil. euro).
Capitalizarea bursiera a societatii, controlata in proportie de 49% de firma elvetiana RHIC, se ridica vineri la 83,2 mil. euro (22,4 mil. euro). Omul de afaceri Dan Adamescu a cumparat in urma cu o saptamana 15,71% din actiuni pentru circa 3,4 mil. euro.

Intercapital Invest: Investitiile pe 4-5 ani la Bursa sunt cele mai profitabile

Investitiile realizate in perioada 1999-2002, adica dupa caderea pietei din 1998, au adus pana in 2006-2007 profituri de peste 1.000%, adica de peste 10 ori banii investiti.

O investitie la Bursa are mai multe sanse sa se transforme in una profitabila daca se face pe un interval mai lung de timp, de circa 4-5 ani de zile, este una din concluziile la care au ajuns analistii firmei de brokeraj Intercapital Invest in urma unui studiu statistic cu randamentele BET pe ultimii 10 ani.
Astfel, chiar daca momentul ales pentru realizarea unei investitii era cel mai prost cu putinta, dupa un numar de ani investitorul putea sa-si recupereze banii si chiar sa inregistreze un castig semnificativ.


Daca totusi acelasi investitor s-ar fi ferit sa cumpere la inceputul unuia dintre cei mai slabi 2 ani ani din ultimii 10 pentru Bursa, respectiv 1998 si 2008, pe o perioada de peste un an de zile acesta avea sanse mari sa inregistreze castiguri de trei cifre. De asemenea, cei care au investit in intervalul 2005-2008, pe termen mai scurt, se afla in acest moment pe pierdere, in conditiile in care scaderile din 2008 le-au anulat tot castigul inregistrat anterior.
Strategiile de investitii pe termen scurt dau roade numai daca sunt urmarite cu mare atentie tendintele din piata si investitorii reactioneaza pe masura, mai spun analistii Intercapital.
Totusi, acestia precizeaza ca in piata sunt foarte frecvente cazurile cand investitorii pornesc cu o strategie si nu si-o respecta, fapt ce le poate aduce pierderi considerabile.
De exemplu, incearca sa speculeze o crestere a Bursei pe termen scurt, nu vand la timp si se gandesc ca-si vor recupera banii peste cativa ani, pentru ca mai apoi sa nu se tina nici de aceasta data de cuvant si sa vanda neinspirat, astfel ca rateaza revenirea pietei.
De aceea, analistii casei de brokeraj recomanda investitorilor sa se axeze pe un singur tip de strategie, care li se potriveste mai bine.
Investitorii care ar fi avut ghinionul sa investeasca o suma de bani la inceputul anului 1998, un an comparabil din punctul de vedere al scaderilor cu cel din 2008, ar fi inregistrat pana in prezent, respectiv o perioada de 10 ani de zile, un randament zero in dolari, arata studiul Intercapital Invest.
Totusi, daca un investitor ar fi intrat la cumparare la inceputul oricarui an din intervalul 1999-2004, dupa o perioada de scaderi puternice ale Bursei, inregistra pana in prezent un castig situat intre 43% si 348%, chiar daca nu ar fi vandut inainte de corectiile severe din acest an.
Randamentele au fost calculate pe baza aprecierilor inregistrate de indicele BET si au fost calculate in dolari.
Cea mai profitabila perioada din istoria Bursei de Valori Bucuresti a fost intervalul 2001-2007, in doar sase ani un investitor putand sa obtina de 19 ori suma initiala.
Cu toate acestea, daca acelasi investitor ar mai fi asteptat un singur an de zile, respectiv in 2008, castigul net al acestuia s-ar fi diminuat de cinci ori, respectiv la 348% de la cel initial de 1816%.
Randamentul mediu anual cel mai ridicat s-a putut realiza in perioada 2002-2007 si a fost de 264%.
La polul opus, cea mai slaba performanta din istoria Bursei a fost realizata anul acesta, cand valoarea investitiei initiale s-ar fi depreciat de peste patru ori in mai putin de un an.
Oricand ar fi intrat un investitor la inceputul unui an din intervalul 1998-2008 si ar fi vandut in acelasi interval, daca tinea banii pe Bursa cel putin un an de zile, el ar fi inregistrat in medie un castig anual de 57%, media randamentelor obtinute pe toate perioadele din acest interval fiind de 300%, respectiv de patru ori banii investiti initial.

Molnar, IFB: Urmeaza sase luni de nervozitate in piata

Bursa a reusit vineri sa inchida pe plus, in ciuda evolutiilor bursiere de pe continent, care au inregistrat corectii semnificative, indicele BET, principalul indicator al pietei, urcand cu 0,8%, pana la nivelul de 2.900 de puncte. Cea mai mare apreciere de vineri a fost consemnata de indicele societatilor financiare, BET-FI, care a inregistrat un avans de 2,3%, urcand la nivelul de 13.500 de puncte.

"Nu exista inca siguranta in piata, iar temerile care au inceput sa apara inca de anul viitor si au atins maximul in lunile septembrie sau octombrie s-au confirmat, devenind certitudini. Piata a devenit astfel extrem de volatila. Ne putem astepta la o temperare a volatitatii abia la jumatatea anului viitor. Urmeaza sase luni de nervozitate in piata", a apreciat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Societatile financiare au consemnat aprecieri cuprinse intre 3,4% si 0,7%, cea mai mare crestere fiind inregistrata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat pana la pretul de 0,61 lei/actiune. In top au urmat actiunile SIF Moldova (SIF2) cu 2,7%, SIF Muntenia (SIF4) cu 2,4% si SIF Oltenia (SIF5) cu 2,3%. Cea mai mica urcare a fost consemnata de actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au atins pretul de tranzactionare de 0,308 lei/actiune.

Tender a adus un american la conducerea Prospectiuni

Compania de prospectiuni geologice Prospectiuni Bucuresti (PRSN), controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, l-a adus pe americanul Gehrig Schulz in functia de CEO, numind de asemenea un nou director financiar (CFO) in persoana britanicului Simon Wagner. "Prospectiuni se poate dezvol ta doar prin majorarea cotei de piata in exteriorul Romaniei, deoarece in tara compania nu are practic niciun rival. Acesta a fost motivul principal care a stat la baza deciziei de a aduce la conducerea Prospectiuni unul dintre numele cele mai importante la nivel mondial", a declarat Ovidiu Tender. Gehrig Schultz a ocupat, anterior, pozitia de vicepresedinte al Petroleum Geo-Services Onshore, precum si functii de senior in companiile Grant Geophysical si Western Geophysical. Simon Wagner, fost financial controller la Petroleum Geo-Services Onshore. Prospectiuni furnizeaza servicii pentru companii precum Petrom, Romgaz sau Rompetrol, insa cauta sa se extinda si pe pietele externe. Compania este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, prin intermediul firmei Tender SA, care detine 70,52% din actiuni, in timp ce SIF Muntenia are o participatie de 11,87%. Profitul net al Prospectiuni a scazut in trimestrul al treilea de peste 12 ori, la 3,7 mil. lei (circa 1 mil. euro), fata de 44,7 mil. lei in perioada similara din 2007, iar veniturile companiei s-au diminuat cu 32,9%, de la 157,26 mil. lei la 105,67 mil. lei. Actiunile PRSN au castigat ieri 5,5%, inchizand la pretul de 0,135 lei. Capitalizarea companiei este de 25,5 mil. euro.

1,9% din obligatiunile BIRD au fost vandute pe Bursa

Un pachet de obligatiuni reprezentand 1,9% din titlurile listate la Bursa de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) au fost vandute ieri pe Bursa pentru 9,1 mil. lei (2,4 mil. euro). Valoarea tranzactiei este echivalenta cu transferurile totale realizate ieri pe Bursa (exceptand piata RASDAQ. Obligatiunile au fost cedate la un pret de 916,13 lei, nivelul reprezentand 90,39% din valoarea nominala a titlurilor, de 1.000 de lei. Pretul este in scadere cu 1,8%, fata de ultima cotatie de vineri. Exceptand transferul de luni, de la inceputul lunii noiembrie investitorii au tranzactionat obligatiuni BIRD de 25,1 mil. lei. Banca Mondiala, din care face parte BIRD, a lansat pe piata romaneasca, in perioada 30 august -12 septembrie 2006, o emisiune de obligatiuni pe trei ani denominate in moneda nationala in valoare de 525 mil. lei, cu o dobanda de 6,5% pe an. Emisiunea a fost suprasubscrisa in proportie de 21%, investitorii locali cumparand 77% din titluri.

Managerii Rompetrol isi exercita optiunile RRC si la 0,019 lei/actiune

Administratorii, directorii si angajatii grupului Rompetrol care au primit la sfarsitul anului trecut optiuni privind actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) printr-un program de recompensare si motivare, continua sa isi exercite drepturile, desi actiunile RRC au scazut in ultimul an cu circa 80%. Optiunile bazate pe actiuni Rompetrol Rafinare primite anul trecut le dau posibilitatea managerilor grupului sa primeasca din partea grupului contravaloarea titlurilor in urma vanzarii acestora pe Bursa. Ei au putut sa-si exercite aceste optiuni inca din mai, cand pretul actiunilor RRC era de 0,063 lei. In prezent, pretul a scazut la circa 0,019 lei, insa in ultimele doua sedinte firma Stichting Administratiekantoor, care se ocupa de exercitarea optiunilor, a vandut pe Bursa 970.000 de actiuni pentru 18.500 de lei (4.870 de euro). Firma rascumparase actiunile de pe Bursa in noiembrie 2007, la pretul de 0,103 lei/actiune.

Aero Vodochody: Vrem ca IAR Ghimbav sa devina partener de afaceri, nu doar subsidiara

Grupul ceh Aero Vodochody, singurul concurent ramas in cursa pentru privatizarea IAR Ghimbav (IARV), intentioneaza sa realizeze la Brasov un centru european pentru dezvoltarea, productia si intretinerea elicopterelor.
Producatorul de elicoptere IAR Ghimbav continua discutiile de privatizare cu grupul ceh Aero Vodochody, singura societate ramasa in cursa dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a exclus compania Marcovici Capital Ltd din Israel. Compania din Israel a fost exclusa de la procesul de privatizare deoarece documentele de participare nu au indeplinit conditiile impuse prin Dosarul de prezentare.

Electroputere cere 60 mil. euro de la actionari

Producatorul de motoare, generatoare si transformatoare electrice Electroputere Craiova (EPT) intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu circa 215,8 mil. lei (56,9 mil. euro), pentru sustinerea programului de investitii asumat de actionarul majoritar, grupul saudit Al-Arrab, si asigurarea capitalului de lucru.
Capitalul companiei ar creste in urma acestei operatiuni de la un nivel de 12,4 mil. lei (circa 3,3 mil. euro) la 228,2 mil. lei (60 mil. euro). Majorarea se va realiza prin emiterea unui numar de circa 2,1 mld. actiuni noi, cu o valoare nominala de 0,1 lei/actiune
In conditiile in care majorarea se va realiza prin aport in numerar din partea actionarilor, Al-Arrab Contracting, actionarul majoritar al Electroputere, ar trebui sa acopere circa 62,8% din suma ceruta de la actionari si sa aduca in companie circa 135,6 mil. lei (35,7 mil. euro). Actionarii minoritari ar trebui sa subscrie circa 80 mil. lei (21 mil. euro) pentru a-si conserva participatiile.
Actionarii au fost convocati in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare pe 9 decembrie pentru a discuta majorarea de capital. Actiunile nesubscrise in termenul acordat pentru exercitarea dreptului de preferinta vor fi anulate.
Actionarii societatii au aprobat in septembrie contractarea unor credite de pana la 70 mil. euro, fondurile urmand sa fie utilizate pentru finantarea activitatii companiei si achitarea datoriilor catre bugetul de stat. In plus, Consiliul de Administratie a fost mandatat sa achizitioneze o linie tehnologica pentru cale ferata, in vederea dezvoltarii unor noi tipuri de locomotive si vagoane.
Electroputere a raportat pe trimestrul al treilea o pierdere de 4,1 mil. euro (14,9 mil. lei), cu 30% mai mica decat rezultatul negativ consemnat in aceeasi perioada din 2007. Afacerile companiei s-au majorat in intervalul iulie-septembrie cu 33%,13,8 mil. euro (49,2 mil. lei). Pentru primele noua luni societatea a inregistrat pierderi de 7,6 mil. euro (27,7 mil. lei), cu 18% sub cele consemnate in perioada similara a anului trecut, pe fondul unor afaceri in crestere cu 22,3%, la 35,4 mil. euro (129,1 mil. lei).
Al-Arrab Company a semnat contractul de preluare a Electroputere pe 6 noiembrie anul trecut, noii proprietari promitand ca vor aduce pe profit compania in doi ani. Compania saudita si-a asumat in momentul privatizarii si datoriile Electroputere, evaluate la circa 44 mil. euro, precum si garantiile comerciale catre banci, in suma de 20 mil. dolari. Procesul de privatizare s-a realizat prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, compania saudita fiind asistata de casa de avocatura Bostina si Asociatii.
Inainte de inchiderea sedintei de ieri titlurile Electroputere se tranzactionau la un pret de 0,21 lei/actiune, nivel care ofera companiei o capitalizare de 26 mil. lei (circa 6,9 mil. euro).

Chisu, IFB: Ma astept la o revenire la sfarsitul primului trimestru din 2009

Bursa a debutat ieri in crestere, pe fondul aprecierilor bursiere de pe continent, indicele BET, principalul indicator din piata, care reda evolutia celor mai lichide 10 companii, urcand cu 1,8%, pana aproape de pragul suport de 3.000 de puncte.

Cea mai mare crestere din randul indicatorilor a consemnat-o indicele societatilor financiare BET-FI, care a urcat cu 3,3%, depasind cu putin pragul de 14.000 de puncte.
"Pentru sfarsitul anului ma astept la o perioada mai buna pentru Bursa. Vor mai fi unele corectii, volatilitatea se va mentine in continuare ridicata pe fondul stirilor externe si al preponderentei investitorilor speculativi in piata, insa sunt posibile unele recuperari. Cel mai devreme ma astept la o revenire la sfarsitul primului trimestru din 2009", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Companiile petroliere au inregistrat aprecieri de pana la 5,4% in cazul titlurilor Petrom (SNP), care au atins pretul de tranzactionare de 0,177 lei/actiune, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o crestere de doar 0,5%, pana la pretul de 0,0186 lei/actiune.
Titlurile Transgaz (TGN) s-au apreciat ieri cu 5,3%, atingand un pret de tranzactionare de 130 lei/actiune, spre deosebire de actiunile celei de-a doua societati de utilitati listata la Bursa, Transelectrica (TEL), care au pierdut 0,8%.
Evolutiile pozitive in mare parte ale companiilor din sectorul energetic au urcat indicele de profil cu 2,9%, pana la nivelul de 360 de puncte.
Societatile financiare au inregistrat cresteri ceva mai pronuntate, de pana la 5,3% in cazul titlurilor SIF Oltenia (SIF5), care au atins nivelul de 0,69 lei/actiune. In topul cresterilor au urmat actiunile SIF Moldova (SIF2) cu 3,5%, SIF Muntenia (SIF4) cu 3,1% si SIF Banat-Crisana (SIF1) cu 2,7%.
Cea mai mica crestere din randul societatilor financiare au inregistrat-o titlurile SIF Transilvania, de 1,9%, fiind insa cele mai tran-zactionate actiuni la categoria SIF-uri. "Pentru 2009 se aud numai stiri negative, iar calificativele primite in ultima vreme mi se par extrem de drastice si sper ca agentiile de rating sa se insele, insa sunt agentii mari, cu credibilitate. Din pacate din cauza unei gestiuni proaste a crizei am putea fi teribil de afectati de aceasta, cu toate ca avem sansa sa scapam cu bine", a adaugat Chisu.

Auto: un plus de peste 20%

Piata auto din Romania a crescut luna de luna pe parcursul ultimilor doi ani, iar analistii mizeaza ca ritmul de crestere se va mentine si chiar se va accentua fata de cel de anul trecut, adica va fi de cel putin 20%.
Cu toate acestea, nivelul record de autovehicule noi vandute

Piata constructiilor, catre 3,7 mld. dolari anul acesta

Valoarea lucrarilor de constructii realizate pe piata romaneasca in 2002 se apropie, potrivit primelor estimari facute de expertii in domeniu, de 3,5 miliarde dolari. La ce se asteapta insa constructorii in 2003?
"Exista semnale in acest an ca volumul lucrarilor de constructii va
creste, iar rata de crestere a pietei va fi superioara ratei de crestere economice cu 2-3 procente. Valoarea de anul trecut, de circa 3,5 miliarde dolari, a insemnat si inglobarea unor plati restante din 2001", explica Liviu Daschevici, director general la Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Acesta sustine ca rata medie de crestere a pietei constructiilor va fi anul acesta de 7%, in conditiile in care sectorul lucreaza la o capacitate redusa, putand absorbi anual lucrari in valoare de 7-8 miliarde dolari.
Unii jucatori de pe piata au insa un optimism prudent in ceea ce priveste ritmul de crestere din 2003.
"Ma astept la o rata de crestere proportionala cu cresterea Produsului Intern Brut, adica un procent de 4-5%. Factorii importanti in dezvoltarea acestui segment sunt proiectele de infrastructura finantate de Uniunea Europeana si Banca Mondiala precum cele de construire de autostrazi, reabilitare a soselelor, furnizarea de apa si electricitate, epurarea/ tratarea apelor reziduale, precum si investitiile private in domeniul industriei si comertului", a comentat pentru Ziarul Financiar Kurt Habersatter, directorul general al Holcim Romania, filiala a grupului elvetian Holcim Ltd. si unul dintre cei mai puternici jucatori de pe piata interna a cimentului.
Constructiile vor fi impulsionate si de cererea de pe piata imobiliara.
Accentul va cadea probabil asupra pietei spatiilor comerciale, segment in care companii multinationale anunta investitii importante in dezvoltarea de complexuri comerciale de mari dimensiuni (hypermarketuri, magazine cash&carry, mall-uri), apreciaza Eduard Mircea Uzunov, presedintele companiei imobiliare Regatta. Concerne precum Cora, Carrefour sau Rewe au anuntat investitii de zeci de milioane de dolari pentru extinderea lanturilor pe care le detin.
In ceea ce priveste segmentul cel mai atractiv de pana acum al pietei imobiliare, imobilele de birouri, evolutia va fi ceva mai calma. "In ultimii ani nu au mai fost incepute proiecte importante, astfel ca cererea in crestere de spatii de calitate a depasit oferta limitata", se arata intr-un studiu al companiei Colliers International.