Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Ducu Darie, bossul teatrelor europene

Alexandru Darie, regizor si director al Teatrului Bulandra, a fost de curind uns drept presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Ce este si ce vrea Uniunea Teatrelor din Europa?

Uniunea Teatrelor din Europa este o asociatie fondata in martie 1990 la initiativa marelui regizor Giorgio Strehler. Obiectivul sau este de a contribui la constructia Uniunii Europene prin cultura si teatru, de a dezvolta actiuni culturale comune care sa depaseasca barierele lingvistice in favoarea unui teatru artistic, considerat un instrument ce uneste diferite culturi. Uniunea incurajeaza productiile si coproductiile, schimburile de experienta intre teatre. Daca la inceput UTE avea sapte membri, acum sint membre 20 dintre cele mai importante teatre europene. In fiecare an, Uniunea organizeaza un festival care prezinta productiile teatrelor membre, gazduit de unul dintre ele. De asemenea, Uniunea organizeaza ateliere pentru tineri actori, regizori si scenografi, expozitii, colocvii internationale...

UTE e un club select sau la aceasta asociatie poate adera orice teatru din Europa?

E intr-adevar un club select. Conditiile de aderare, sa-i zicem, sint ca noul membru sa fie un teatru public, un teatru care sa faca spectacole de arta, si nu montari comerciale si, desigur, cel mai important etalon este cel al calitatii, sa aiba in repertoriu spectacole de exceptie. Din UTE fac parte cele mai importante teatre de pe continent: Royal Shakespeare Company, celebra trupa din Straford-Upon-Avon, Piccolo Teatro din Milano, Teatrul Odeon din Paris, Teatrul Maly din Sankt Petersburg si alte trupe de prestigiu. Unele companii au si scoli de teatru pe linga ele.

Urmasul lui Giorgio Strehler

Primiti si noi membri?

De curind am primit o cerere din partea Comediei Franceze de a adera la organizatia noastra. Se va analiza „cazul“…

Cite teatre din Romania sint afiliate la UTE?

Doar unul. Teatrul Bulandra, membru al Uniunii de 15 ani. Sigur ca acum cu o presedintie romaneasca vom putea face un lobby mai puternic si vom sustine si candidatura altor companii din tara noastra. Trebuie spus insa ca mai exista si alti doi romani, „membri individuali“ ai UTE. E vorba despre regizorii Silviu Purcarete si Tompa Gabor, nume celebre in Europa.

Cine finanteaza activitatile Uniunii?

Principalii finantatori sint Comisia Europeana si Ministerul Culturii din Franta. La acestia se adauga ministerul culturii din Ungaria si primariile oraselor Roma si Bucuresti.

Ce reprezinta pentru dvs. noua functie?

E o mare responsabilitate. Primul presedinte al UTE a fost Giorgio Strehler, a urmat apoi directorul Teatrului „Katona Jozsef“ din Budapesta, Gábor Zsámbéki, pina de curind a fost presedinte Jack Lang, fost ministru al culturii in Franta, si, acum, hodoronc-tronc, un roman. Pentru mine are si o valoare simbolica pentru ca lucrul acesta a coincis, si poate nu intimplator, cu aderarea tarii noastre la UE. Eu voi incerca sa fiu un canal de comunicare pe de o parte intre UTE, o organizatie ce devine pe zi ce trece tot mai puternica, si autoritatile romane, care sper sa se implice mai mult in sprijinirea activitatilor noastre, pe de alta parte, intre UTE si teatrele romanesti si, nu in ultimul rind, intre teatrele din Europa si publicul din Romania.

Purcarete e asteptat la Bulandra

Care este primul proiect concret ce se va realiza in coproductie UTE-Romania?

In 2008, pentru ca proiectele pe 2007 sint deja in curs de derulare, Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa se va desfasura la Bucuresti si, cu ajutorul lui Tompa Gabor, care ne-a asigurat de sprijinul autoritatilor locale, la Cluj. Cele mai importante trupe europene vor avea deci o ministagiune la Bucuresti si la Cluj, ceea ce nu e deloc putin. Pina atunci insa, Festivalul UTE din 2007 se va desfasura in toamna la Torino si va avea tema „Teatrul antic grecesc si nasterea Europei“. Teatrul Bulandra va face anul acesta o serie de turnee, la Madrid, la Tel Aviv, la Stockholm, unele in colaborare si cu Institutul Cultural Roman. Iar la Bulandra vor veni sa monteze nume mari ale scenei europene, primele pe care vi le dezvalui fiind Declan Donnellan si Silviu Purcarete.

Cit va va tine noul job departe de responsabilitatile din tara?

Nu am de gind sa renunt la regia de teatru si in nici un caz nu am de gind sa las balta Teatrul Bulandra. Imi va fi mult mai greu, dar ma voi achita de toate responsabilitatile.

Ce ne pregateste regizorul Alexandru Darie?

Voi incepe in curind la Bulandra repetitiile la o piesa elisabetana scrisa de un contemporan al lui Shakespeare, John Ford, piesa cu titlul „Ce pacat ca e curva“. In cadrul proiectului „Bulandra per musica“, voi monta opera „Orfeu si Euridice“ de Gluck, cu actori si cintareti, si va urma apoi „Negutatorul din Venetia“.

Ati cistigat cu un proiect la concursul Centrului National al Cinematografiei. Veti debuta in regia de film?

Da, dupa 25 de ani de cariera in teatru, imi fac, iata, debutul si in film. E un lucru care ma copleseste, mi-am dorit de mult asta si nu credeam sa se mai intimple. Va fi un film de epoca, o poveste de dragoste si moarte ce se desfasoara in Sulina anilor ’30. Pe vremea aceea, Sulina era o lume cosmopolita, se vorbeau acolo nu mai putin de 17 limbi. Personajul principal este o americanca si pentru acest rol sper sa aduc un nume interesant din Anglia sau din State. Nu vreau sa fac un film ambitios, ci unul simplu si convingator.

Blog Archive

Astra Sport Betting: Ducu Darie, bossul teatrelor europene
Astra Sport Betting: Ducu Darie, bossul teatrelor europene
Astra Sport Betting: Ducu Darie, bossul teatrelor europene
Astra Sport Betting: Ducu Darie, bossul teatrelor europene