Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

La munca egala, femeile castiga mai putin decat barbatii cu 12 pana la 60%

Femeile muncesc la fel de mult ca barbatii, dar castiga cu mult mai putin, arata statisticile. La nivel global, femeile au ajuns sa ocupe 40% din intreaga piata a muncii, dar castiga mai putin cu 12-60%, conform datelor Confederatiei Internationale a Sindicatelor (CIS). Rapoartele CIS mai arata o situatie ingrijoratoare pentru femei: din cei 550 de milioane de lucratori saraci din lume, femeile reprezinta 60%, iar aproape 40 de milioane dintre femeile cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani nici macar nu au locuri de munca. In tarile europene, la munca egala, femeile castiga mai putin decat barbatii cu aproximativ 13%.
De multe ori, la noi procentul este mai mare, sustin sindicalistii de la BNS. Conform acestora, fata de barbati, femeile sunt discriminate in cea mai mare masura in urmatoarele privinte: la salariu, la avansarea in cariera si la acces pe piata muncii, in anumite ramuri.

Din datele prezentate de BNS rezulta ca femeile sunt majoritare in invatamant (74%), sanatate
si asistenta sociala (78,5%), hoteluri si restaurante (65%), comert (58%) si intermedieri financiare (66,7). Barbatii domina urmatoarele domenii: industria extractiva (85,5), energie
electrica si termica (77%), constructii (90%), transport si comunicatii (75%), administratie publica si aparare (69%). Ca un facut, ramurile in care femeile sunt in majoritate sunt cu mult mai prost platite fata de cele in care predomina barbatii. Spre comparatie, in invatamant salariul mediu net este de circa 1.000 de lei net. Femeile din sanatate si asistenta sociala primesc, in medie, 860 de lei, cele din domeniul hotelier si restaurante, 630 de lei, iar angajatele din comert, 759 de lei. Cu totul alta este situatia cand vine vorba de salariul barbatilor. Domeniile in care ei sunt majoritari se situeaza printre cele mai bine platite: un salariat din industria extractiva ia in mana circa 1.416 de lei, iar unul din ramura energie electrica, termica, apa si gaze
este platit in medie cu 1.300 de lei. Pentru a se vedea ca salariile din unele ramuri in care majoritare sunt femeile se situeaza sub nivelul salariului mediu pe economie, s-a luat in calcul luna octombrie 2006, luna neafectata de prime si sporuri de sarbatori. S-a constatat ca, de pilda, salariul mediu brut din ramura comert a reprezentat doar 78% din leafa medie pe economie, cel din ramura hoteliera a reprezentat si mai putin (63%). Doar salariile din sanatate s-au apropiat de nivelul salariului mediu (a reprezentat peste 91%).

Nici in joburile de varf nu sunt angajate la fel de multe femei ca barbatii. Femeile reprezinta doar 34% dintre membrii corpului legislativ, al executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, functionarii superiori din unitatile economice si politice. Din pacate, nu se face nimic pentru a limita aceste discriminari - acum cativa ani Guvernul a pus pe picioare Agentia pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, dar aceasta nu rezolva cu adevarat problemele femeilor. In principal, trimite plangerile pe la diverse institutii, spre rezolvare.

34% din posturile publice de varf sunt ocupate de femei, in Romania. In rest, femeile sunt majoritare in domeniile de activitate cele mai prost platite, iar barbatii, in cele mai bine platite.

Blog Archive

Astra Sport Betting: La munca egala, femeile castiga mai putin decat barbatii cu 12 pana la 60%
Astra Sport Betting: La munca egala, femeile castiga mai putin decat barbatii cu 12 pana la 60%
Astra Sport Betting: La munca egala, femeile castiga mai putin decat barbatii cu 12 pana la 60%
Astra Sport Betting: La munca egala, femeile castiga mai putin decat barbatii cu 12 pana la 60%