Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

A murit filosoful Jean Baudrillard

ilosoful si sociologul francez, unul dintre ultimii membri ai unei ilustre generatii de intelectuali, a murit marti la Paris, la virsta de 77 de ani.

Nascut in 1929 la Reims, Baudrillard era una dintre figurile cele mai importante ale scenei intelectuale franceze, teoriile si scrierile sale
avind o influenta considerabila atit asupra dezbaterilor filosofice, cit si asupra celor din stiintele umaniste. Critica sa profunda la adresa sistemului capitalist si a consumerismului, precum si luarile sale de pozitie in chestiuni care tineau de actualitatea politica imediata l-au transformat intr-una dintre cele mai respectate si prizate personalitati din lumea cultural-mediatica franceza.

Critic al ideologiilor

Baudrillard a studiat germanistica si filosofie la Sorbona si a fost unul dintre cei mai importanti traducatori ai lui Marx in franceza. In 1968, isi publica teza intitulata „Sistemul obiectelor“, o lucrare aflata la granita intre sociologie, semiotica si critica sociala, influentata de scrierile lui Roland Barthes. In 1972, devine profesor la Universitatea Paris X (Nanterre), iar apoi ocupa mai multe functii de cercetator in diverse institutii dedicate studiilor umaniste. Aparitia, in acelasi an, a lucrarii „Pentru o economie politica a semnului“ ii deschide o cariera ilustra nu numai in Franta, ci si in principalele centre academice din intreaga lume. Distantat atit de ceea ce el numea „ideologia capitalista“, cit si de diversele variante de marxism care circulau in Hexagon in anii ’70, Baudrillard considera ca orice ideologie este un sistem de semne, de simulacre care nu pot fi justificate in sens absolut si ca in spatele lor nu exista nici un fel de „realitate“ mai adinca. Anii ’80 si ’90 au reprezentat apogeul celebritatii mediatice pentru Baudrillard, convocat la interviuri in cele mai prestigioase publicatii. Critic foarte dur al politicii externe americane, Baudrillard a fost unul dintre putinii intelectuali francezi care au ales sa nu-si nuanteze pozitia politica dupa 11 septembrie 2001. Intr-un interviu din „Le Monde“, filosoful afirma ca atentatele teroriste au reprezentat un eveniment la care toata lumea visase de mult, pentru ca toata lumea isi dorea prabusirea puterii americane. Cu excesele si radicalismele sale, Baudrillard ramine o personalitate intelectuala de prim rang, iar lucrarile sale se studiaza de mult in toate universitatile mari din lume.

Blog Archive

Astra Sport Betting: A murit filosoful Jean Baudrillard
Astra Sport Betting: A murit filosoful Jean Baudrillard
Astra Sport Betting: A murit filosoful Jean Baudrillard
Astra Sport Betting: A murit filosoful Jean Baudrillard