Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Locul unde nu exista 8 Martie

Pentru maicutele de la manastirile din Moldova, ziua de astazi este la fel ca oricare alta, fara martisoare, flori si petreceri.


Ziua de 8 Martie, prilej de sarbatoare pentru toate femeile, este doar o zi obisnuita a anului intre zidurile manastirilor de maici din judetul Neamt. Femeile care si-au dedicat viata
lui Dumnezeu petrec de 8 martie in post si rugaciune, asa cum fac in toate celelalte zile ale anului.

Departe de aglomeratia si agitatia zgomotoasa a orasului, pentru cele care au ales sa fie „miresele Lui Hristos“, ziua de astazi este fara fast, pentru ca singurele sarbatori pe care au invatat sa le serbeze de cand au imbracat straiele calugaresti raman cele inchinate Domnului.

Pregatiri pentru cei 40 de mucenici

Manastirea Varatec era invaluita in liniste, ieri, cand razele soarelui se chinuiau sa alunge frigul diminetii. In zare, pe crestele culmilor impadurite, se mai vedeau petele de zapada ale unei ierni intarziate. Dupa rugaciunea de dimineata, o parte dintre maicile de la Varatec plecau spre chiliile lor, construite cu zeci de ani in urma. Una dintre ele duce un saculet cu faina in mana.

Cu capul plecat, intimidata poate si de aparatul de fotografiat, spune ca poimaine (n.r. maine) este sarbatoarea celor 40 de sfinti mucenici din Sevastia si trebuie respectata traditia. Adica trebuie facut aluatul pentru sfintisori, data nuca prin masina si amestecata cu miere de albine pentru impletiturile facute din faina fara ou, ca s-a intrat in Postul Pastilor.

„Doar munca si rugaciune“

„Unele maicute primesc mesaje de la rude, maicile superioare, musafiri. Este normal, ca ele cunosc multa lume si se ocupa de tot ce tine de manastire. 8 Martie, sarbatoarea mirenilor, nu exista in niciun lacas de maicute din Romania si nici din lumea ortodoxa“, spune maica grabita cand este intrebata ce va face maine (n.r-astazi) de Ziua Femeii.

De la Varatec, mergem la Agapia. Liniste si aici. Maicile intra si ies din chilii, din bucatarie, cu sorturi dinainte ori imbracate ca pentru munca. Nimic nu pare sa le fi perturbat traiul obisnuit. Celor care au fost dispuse sa se opreasca din treaba le-am urat „La multi ani“ de 8 Martie. Ne-au multumit cu o voce timida si tot cu privirile atintite in pamant. „Nu exista 8 Martie. Doar munca si rugaciune“, ne raspune o maicuta.

Duminica Mironositei, sarbatoarea maicilor

O sarbatoare a femeii exista totusi, dar are conotatie pur religioasa. Este vorba despre „Duminica Mironositei“, sarbatorita in a treia duminica de dupa Paste. „In canoane nu exista 8 Martie in manastirile de maici. E o zi ca oricare alta. Doar «Duminica Femeii Mironosite»“, dupa Invierea Domnului“, ni s-a spus de la cancelaria manastirii Agapiei.

Aici, dupa desteptare, la ora 5.00 incepe slujba de dimineata, care tine pana la 7.30-8.00. Apoi, dupa randuiala, fiecare pleaca la treburile zilnice. „Munca multa este la ateliere. La tesut manual covoare
traditionale, la atelierul de tricotaje, de artizanat, de broderie, de croitorie, pentru ca facem straie bisericesti si multe altele. Unele dintre maici robotesc la bucatarie sau la activitati ce tin de gospodaria lacasului“, am mai aflat de la cancelarie.

Ziua la Agapia continua cu vecernia, slujba de amiaza, tinuta iarna la ora 14.00 si vara la ora 15.00, apoi se lucreaza din nou pana la utrenie, slujba de seara. Aceasta incepe la 18.00 sau 19.00 in functie de anotimp si dureaza pana tarziu in noapte. Ne-am desprins din acest tinut indepartat de cele lumesti. De un loc in care smerenia este mai presus de orice. Aici, inceputul primaverii inseamna cu totul altceva: Postul Mare si pregatirile pentru Invierea Domnului.

Origini

Sarbatoare initiata de proteste

Ideea infiintarii unei zile internationale a femeilor a aparut la inceputul secolului al XX-lea, odata cu industrializarea si expansiunea economica, procese care au condus la proteste legate de conditiile de munca. Femeile din fabricile de confectii din New York au protest, pe 8 martie 1857, impotriva conditiilor de munca si a salariilor mici. In 1977, Adunarea Generala a ONU a proclamat ziua de 8 martie „Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace“. O sarbatoare a femeilor, recunoscuta international, dar fara a se preciza o zi anume, a fost hotarata inca din 1910 de catre Internationala Socialista reunita la Copenhaga.

Blog Archive

Astra Sport Betting: Locul unde nu exista 8 Martie
Astra Sport Betting: Locul unde nu exista 8 Martie
Astra Sport Betting: Locul unde nu exista 8 Martie
Astra Sport Betting: Locul unde nu exista 8 Martie