Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Osemintele maresalului Averescu, disparute fara urma

n luna august a anului 1979, osemintele eroului de la 1917, maresalul Alexandru Averescu, cel care a oprit inaintarea frontului german, au fost furate din Mausoleul Marasti de catre reprezentantii puterii comuniste de atunci.
Grupul a fost condus de colonelul Badea - seful Protectiei Civile Vrancea, si capitanul Berneanu, unul dintre comandantii UM 01735, fosta unitate CFR Focsani.

Custodele confirma furtul osemintelor

In acele vremuri, custodele mausoleului din Marasti era octogenarul de acum Tanase Tecuceanu. ”Era prin luna august, la doi ani dupa cutremurul din 1977 - tin minte pentru ca era vremea coasei si mai stiu ca era inainte de 23 august -, la mausoleu s-a prezentat o trupa de 30-40 de soldati, in frunte cu colonelul Badea si capitanul Berneanu. I-au cerut sorei mele Anica Gaure sa le aduca o ranga din fier si mai multe scule pentru ridicarea capacului sarcofagului de la mormantul maresalului Averescu. Eu eram plecat la cosit, dar dupa aceea am primit de la col. Badea oarece explicatii in sensul ca a fost scos sicriul cu osemintele maresalului pentru a fi dus in alt loc. Odata cu sicriul, care era din lemn negru placat cu tabla, au fost luate din mausoleu si toate celelalte marturii care aminteau de maresalul Averescu: tablourile care-l infatisau, diplomele, insignele si decoratiile sale de razboi, inclusiv manechinele care infatisau soldatii si ofiterii in uniformele armatei romane”, a declarat Tanasache Tecuceanu.
Acum, “mos Tecuceanu”, cum ii spun satenii, locuieste undeva izolat la trei munti distanta de satul in care s-a nascut. În odaia sa, mos Tecuceanu nu aude decat haraitul unui radio, latratul a doi caini si cantatul unui cocos in zori de zi. ”Dom’le, pe atunci mi s-a spus ca ordinul a venit direct de la marele carmaci, de la tovarasul Ceausescu, care a ordonat sa se stearga orice urma a trecerii lui Averescu pe la Marasti, s-a ordonat ca pana si bustul sau sa fie dat jos din fata mausoleului, lucru care nu s-a realizat niciodata. Cei de la partid ne-au spus ca maresalul nu era pe placul clasei muncitoare, deoarece ordonase omorarea a 11.000 de tarani la rascoala din 1907. De altfel, de la furtul osemintelor, in camera mortuara in care se afla sarcofagele maresalului si ale celor doi generali ai sai, Artur Voitoianu si Nicolae Margineanu, nu s-a mai putut intra, din ordinul partidului pana in 1989. S-a ordonat ca intrarea sa fie blocata cu un perete din lemn placat cu o panza rosie”, a mai spus Tanasache Tecuceanu.

Martorii evenimentelor

Colonelul Gh. Badea a fost pana in 1985 seful Apararii Civile pe judetul Vrancea, iar capitanul Berneanu a fost unul dintre comandantii UM 01735 din Focsani, unitate mutata chiar in toamna anului 1979 la santierul Portile de Fier 2.
Din discutiile purtate cu un alt sef al Protectiei Civile Vrancea, col. (r) Gheorghe Iorga, am aflat ca prin numita unitate se faceau toate treburile murdare din acest domeniu, deoarece pana in anul 1989 mausoleul, cu toate ca era in administrarea
Comitetetelor de Cultura sii Educatie Socialista, era ingrijit in baza unui protocol intre cele doua ministere de catre unitati militare cu specific de instruire prin munca. Asa se explica de ce custodele Tanase Tecuceanu era la acea vreme angajatul civil al MApN.

O necunoscuta pentru specialisti

Angajatii Muzeului de Istorie al Vrancei de la Focsani, in frunte cu istoricul Dumitru Hutanu, nu au reusit sa lamureasca problema. ”Ce dom’le, alta treaba n-aveti? Ce, noi ne ocupam de toate oasele? N-avem nici un inventar. Asta ne-ar mai fi lipsit, sa inventariem si oasele”, a afirmat istoricul muzeului din Focsani, Dumitru Hutanu.

“Fie-le odihna vesnica!”

Pe unul dintre basoreliefurile care incadreaza mausoleul sta scris pentru eternitate: “Eroilor ce s-au jertfit in triunghiul de foc - Marasti, Marasesti, Oituz - fie-le odihna vesnica!”. Iar in zilele si noptile bataliei de pe campul de onoare al Marastiului au cazut peste 1.700 de vieti iar peste 300 de raniti si-au varsat sangele in Razboiul de Reintregirea Neamului.

Blog Archive

Astra Sport Betting: Osemintele maresalului Averescu, disparute fara urma
Astra Sport Betting: Osemintele maresalului Averescu, disparute fara urma
Astra Sport Betting: Osemintele maresalului Averescu, disparute fara urma
Astra Sport Betting: Osemintele maresalului Averescu, disparute fara urma