Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Episcopia Romano-Catolica incaseaza 5,5 miliarde de lei chirie pentru scoli

ebra retrocedarii bunurilor imobile a adus in situatii de criza mai multe institutii de invatamânt din Oradea. Trei licee, doua scoli si sase gradinite stau acum cu chirie in cladirile in care au studiat generatii intregi. Bugetul local este grevat de chirii uriase care, majoritatea, ajung in vistieria Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, principalul beneficiar al cladirilor nationalizate de comunisti.

Pe lista celor 11 institutii de invatamânt oradene ale caror cladiri au fost deja retrocedate romano-catolicilor sunt Liceul „Ady Endre“, Colegiul Sanitar „Vasile Voiculescu“, Colegiul Economic „Partenie Cosma“, scoala cu clasele I-VIII „George Cosbuc“, scoala cu clasele I-VIII „Nicolae Balcescu“ si gradinitele nr. 26, 36, 37, 47, 57 si „Ady Endre“. Actul de invatamânt se deruleaza in continuare in aceleasi locatii, insa pentru fiecare institutie administrativul oradean plateste chirie episcopiei, doar anul trecut fiind cheltuiti din bugetul local peste 5,5 miliarde de lei vechi. Perspectiva nu este deloc roza, pentru ca in Oradea alte institutii scolare, dar nu numai, sunt amenintate sa-si piarda sediile. Este vorba despre inca doua colegii, mai multe gradinite, Casa Corpului Didactic si chiar Inspectoratul Scolar al Judetului Bihor, revendicate, in calitate de fosti proprietari, de Episcopia Ortodoxa a Oradei, Bihorului si Salajului, Episcopia Romano-Catolica si Ordinul Premonstratens. Acestia din urma vor cladirea care adaposteste acum unul dintre cele mai mari colegii oradene, iar solicitarea lor a ajuns in instanta.

Scandal la Liceul Eminescu
Scandalul declansat pe marginea revendicarii Colegiului National „Mihai Eminescu“ de Ordinul Premonstratens a avut un preambul care dateaza din 1995, când acest ordin pretindea nici mai mult, nici mai putin decât Statiunea Baile Felix, intemeiata, potrivit afirmatiilor acestora, de calugarii acestui ordin in secolul XIII. Pentru a scapa de chiriile pe care este nevoita sa le plateasca si sa nu pericliteze actul de invatamânt in Oradea, municipalitatea vede o singura solutie, costisitoare ce-i drept, dar sigura: construirea a doua campusuri scolare. Acest proiect ar urma, spun edilii, sa fie finantat, in cea mai mare parte, din banii Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Revendicari abuzive
Episcopia Romano-Catolica a reusit sa puna mâna si pe Palatul Baroc care adapostea Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, in urma unui troc politic PSD-UDMR. O alta aberatie care apare sub egida episcopiei oradene, prin reprezentante ale acesteia, tine de revendicarea abuziva a mai multor cladiri care adapostesc institutii publice. Este vorba despre solicitarile Ordinului Mizericordienilor, reprezentat in Ardeal de un singur om, Fodor Jozsef, care este chiar vicarul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea. Acesta pretinde, inca din 2005, cladirea celei mai mari policlinici din Oradea (fost Palat al Finantelor), fara sa bage in seama dovezile irefutabile date de actele din vechime care arata ca Ordinul Calugarilor Milostivi nu are dreptul sa revendice imobilul, care le-a fost expropriat chiar de catre Statul Maghiar si care a intrat dupa retrocedarea Ardealului in proprietatea Statului Român.

Blog Archive

Astra Sport Betting: Episcopia Romano-Catolica incaseaza 5,5 miliarde de lei chirie pentru scoli
Astra Sport Betting: Episcopia Romano-Catolica incaseaza 5,5 miliarde de lei chirie pentru scoli
Astra Sport Betting: Episcopia Romano-Catolica incaseaza 5,5 miliarde de lei chirie pentru scoli
Astra Sport Betting: Episcopia Romano-Catolica incaseaza 5,5 miliarde de lei chirie pentru scoli